فائقه آتشین با نام هنری گوگوش (زاده? 15 اردیبهشت 1329 خورشیدی در تهران) خواننده و هنرپیشه? مشهور ایرانی است. او از محبوبترین خوانندگان تاریخ موسیقی ایران بهشمار میرود و در کشورهای آسیای میانه و خاورمیانه دوستداران بسیاری دارد.
در سالهای دهه? هفتاد میلادی و پیش از انقلاب ایران او را «شاهماهی موسیقی ایران» مینامیدند. این لقب بعد از بازگشت او به آمریکا دوباره بر سر زبانها افتاد و در تبلیغات رادیو تلویزیونی تور بازگشت از این نام بسیار استفاده شد.
گوگوش (فائقه آتشین) در زمان شروع به کار آوازخوانی و بازیگری در سنین کودکی، همراه با پدرش صابر درطی دهه? 50 میلادی.
فائقه آتشین در تهران زاده شد. خانواده? وی اصالتاً از آذربایجانیهایی بودند که از آذربایجان شوروی به ایران مهاجرت کردهبودند. پدر گوگوش از اهالی شهر سراب بود، پدر و مادر گوگوش هنگامی که وی 2 سال داشت از یکدیگر جدا شدند.
گوگوش نامی ارمنی برای پسران است. در کودکی دایه ارمنیاش او را با این نام صدا میکرد و بعدها این نام را به عنوان نام هنریاش برگزید. اما عدهای میگویند این نام را از پسر همسایه ارمنی خود گرفتهاست؛ البته عشق کودکی وی نیز در این امر بیتأثیر نبودهاست. اما آن طور که گوگوش در مصاحبه? مفصل خود با خانم هما احسان توضیح داده، این اسم را پدرش برای وی انتخاب کرده، اما اداره? ثبت احوال به علت عجیب بودن این اسم از ثبت آن در شناسنامه? نوزاد خودداری میکند و از پدر وی میخواهد که یک اسم ایرانی یا عربی برای وی انتخاب نماید که در نهایت پدر وی نام فائقه را برای نوزاد برمیگزیند. اما در خانه و بهطور کلی مکانهای غیررسمی از همان کودکی وی را گوگوش صدا میزنند.
او از همان کودکی به همراه پدرش که یک شومن بود، خوانندگی و بازی در فیلم را آغاز نمود و نخستین تجربه هنرپیشگی او در سن هفت سالگی بود. گوگوش بعدها در فیلمهایی چون «پرتگاه مخوف» (1963 میلادی)، «شیطون بلا» (1965) و «پنجره» (1970) ظاهر شد. ترانههای او که توسط آهنگسازانی چون واروژان و حسن شماعیزاده نوشتهشده و شعرهای شهیار قنبری در آن به کار رفته بود، برای او موفقیت بزرگی پدیدآورد. تا حدی که سایر خوانندگان پاپ زن ایرانی به تقلید از سبک او پرداختند. سبک او در دهه هفتاد میلادی، در اوج شهرتش به عنوان خواننده و هنرپیشه، الگوی زنان ایرانی واقع شد که بهجز گوش سپردن به ترانههای او، از سبک پوشیدن جامه، مینیژوپ و مدل موی کوتاه او معروف به مدل گوگوشی تقلید مینمودند؛ و در حال حاضر نیز اکثر مدلهای قدیمی به نام وی ثبت شدهاست.
آهنگ هجرت با شعر شهیار قنبری و با آهنگسازی و تنظیم ناصر چشم آذر که قرار بود، حسین اهنیان مقدم ملقب به افشین مقدم این ترانه را اجرا کند اما به دلیل تصادف فوت میکند، و گوگوش این ترانه را اجرا میکند. به گفته عدهای از موسیقی دانان این آهنگ یکی از شاهکارهای موسیقی ایرانیست.
گوگوش از جمله هنرمندانی بود که به جشن تولّد ولیعهد، رضا پهلوی دعوت شد و در آن جشن، اجرای برنامه زنده داشت.[12] همچنین وی در سال 1976 در جریان جنگ ظفار به عمان رفت و برای سربازان ایرانی برنامه اجرا کرد.
او پس از انقلاب به دادگاههای انقلاب اسلامی احضار شد.[14] با وقوع انقلاب ایران در سال 1357 و برپایی نظام جمهوری اسلامی، موسیقی پاپ و آوازخوانی زنان در محافل عمومی ممنوع اعلام شد. با وجود آنکه اکثر هنرمندان ایرانی، مهاجرت از ایران را انتخاب کردند؛ گوگوش که به هنگام وقوع انقلاب در ایالات متحده به سر میبرد، به ایران بازگشت؛ و گوشهگیری در پیش گرفت.
با وجود حاکمیت نظام اسلامی بر ایران، ترانهها و موزیک ویدیوهای گوگوش به وفور و سهولت در ایران یافت میشد و گوگوش همچنان طرفداران بیشتری را جذب میکرد. با انتخاب محمد خاتمی به عنوان رئیسجمهور ایران در سال 1376 بسیاری از محدودیتهای پیشین برداشته شد. به برخی از زنان (گوگوش میان آنان نبود) اجازه داده شد تا در محافلی که همه? حضار، زن باشند به اجرای برنامه بپردازند. اگرچه پخش و توزیع موسیقی پاپ همچنان ممنوع بود، ولی مالکیت آن مشکلی نداشت.[3]
گوگوش بعد از بیست و یک سال سکوت و گوشهگیری در ایران، در سال 1379 موفق به کسب گذرنامه شد و با خروج از ایران فعالیت هنری خود را با ارائه آلبوم زرتشت که بخشی از آن در ایران به صورت مخفیانه ضبط و در کانادا تکمیل و پخش شده بود، از سرگرفت و به انجام سری کنسرتهای بازگشت پرداخت که با استقبال بینظیر ایرانیان و فارسیزبانان خارج از ایران مواجه شد.
وی در سال 1383 آلبوم آخرین خبر و در سال 1385 آلبوم مانیفست را منتشر کرد که مورد استقبال شدید دوستداران وی قرار گرفت. او بعد از 2 سال سکوت مجدد، تور سال 2005 آمریکا را آغاز کرد که اولین کنسرت آن در تاریخ 17 سپتامبر در فروم لسآنجلس اجرا شد.
گوگوش تقریباً هر سال در شهر دبی، امارات کنسرت برگزار میکند. قیمت بلیط کنسرتهای او از 350 تا 2?000 درهم (از 95 تا 540 هزار تومان)[15] است که باعث شده که کنسرتهایش از گرانترین کنسرتهای اجرا شده در دبی به حساب آید. هواداران بسیاری از ایران و کشورهای فارسیزبان دیگر، تنها بخاطر دیدن اجرای زنده? گوگوش به دبی سفر میکنند.[16] تعداد تماشاچیان برخی از کنسرتهای او در دبی، بیش 12 هزار نفر بودهاست.[17]
گوگوش همچنین در آخرین قسمت برنامه تلویزیونی آکادمی موسیقی گوگوش 1390، به اجرای ترانه? «یه حرفایی» همراه با حاضرین پرداخت.
بعد از انقلاب:
کلمات کلیدی: