آمپول نوروبیون یکی از داروهای رایج بین مردم برای درمان بیماریهای مختلف و تقویت نیروی جسمانی است. در این مطلب به بررسیِ اطلاعات دارویی آن و پاسخ به پرسشهای پرتکراری همچون، کاربرد اصلی نوروبیون چیست و برای درمان چه بیماریهایی استفاده میشود؟ آیا صرفا با تجویز دکتر استفاده میشود یا شخص برای تقویت یا بهعنوان مکمل میتواند از آن استفاده کند؟ خواهیم پرداخت.
نوروبیون ترکیبی از سه ویتامین گروه ب، شامل ب 1، ب6 و ب 12 است که هر یک در فرایند حمایت، ترمیم و بازسازی اعصاب نقش بسیار مهمی ایفا میکنند؛ از اینرو میتواند در کاهش سریع دردها بهویژه کمر درد، بهبود سرعت انتقال عصبی، تسریع بازسازیِ اعصابِ آسیبدیده، درمان حمایتیِ بیمارانِ مبتلا به انواع پلی نوروپاتیها مثل افراد الکلی، مبتلایان به دیابت و در موارد تغییرات تحلیل برنده در ستون فقرات، اثرات سودمندی داشته باشد. نوروبیون، حاوی مقادیر درمانیِ هر یک از ترکیبات ویتامینی ب1، ب6 و ب12 است (100 میلیگرم ویتامین ب1، 100 میلیگرم ویتامین ب6، 1000 میکروگرم ویتامین ب12)، از این رو لازم است که با نظر پزشک معالج مصرف شود.
نکات مهم
نکته 1: تزریق نوروبیون باید به صورت داخل عضلانی عمیق انجام شود.
نکته 2: مصرف همزمانِ ویتامین ب6 با لوودوپا توصیه نمیشود، زیرا اثر ضد پارکینسون لوودوپا، حتی با مصرف خوراکی 5 میلیگرم ویتامین ب 6 معکوس میشود.
نکته 3: بیماری لِبِر، یک اختلال مادرزادی (بیماری ارثی با ضعف بینایی چشمها و فقدان دید مرکزی) است که منع مصرف ب12 دارد.
نکته 4: دوز پیشنهادی، در موارد استفاده به عنوان مکملِ تقویتی، هفتهای یک آمپول، با نظر پزشک به صورت تزریق عمیق عضلانی است.
ویتامین ب1 که با نام تیامین نیز شناخته میشود، برای فعالشدنِ غده آدرنال و سیستم عصبی مرکزی، مواد غذاییِ مورد نیاز است. این ویتامین بهعنوان کوآنزیم به کنترل اشتها و هضم و همچنین جذب مواد غذایی کمک میکند و در تبدیل قند به انرژی، بهعنوان سوخت نقش مهمی دارد که برای فعالیتهای سلولهای بدن واجب و ضروری است. ویتامین ب1 برای افراد بزرگسال نیز به صورت روزانه، مورد نیاز است.
آمپول نوروبیون برای کسانیکه دچار کمبود ویتامینهای ب و یا افراد مسن بالای 50 سال که دچار اختلال در جذب ویتامین ب16 هستند و یا کمخونیِ شدید دارند، توصیه میشود؛ همچنین این دارو برای افراد مبتلا به ضعف و خستگی مفرط و یا در دوران نقاهت بعد از جراحی تجویز میشود.
نوروبیون به صورت کلی بهعنوان یک مکمل تغذیهای مورد استفاده عموم قرار گرفته و برای هرکسی که کمبود ویتامین ب کمپلکس یا کمبود یکی از ویتامینهای ب1 (تیامین)، ویتامین ب6 (پروکسیدین) یا ویتامین ب12 (سیانوکبالامین) را داشته باشد، مفید و مو?ثر خواهد بود. قرص و آمپول نوروبیون کاربردهای دیگری هم دارد و برای پیشگیری یا درمان این بیماریها نیز بهکار میرود:
ویتامین ب6 باعث جذب پروتئین و چربی بدن شده و ضد تهوع است. کمبود این ویتامین باعث تورم بدن، ریزش موها و شوره سر و خونریزی میشود؛ اگر این کمبود ادامه پیدا کند، باعث کمخونی و از بین رفتنِ بافتهای بدن میشود. همچنین موجب ضعف اعصاب، دشواری در راه رفتن و درد شکم را بهوجود میآورد. خوردنِ بادامزمینی به علت وجود ویتامین ب6 زیاد در آن، به خانمهای باردار توصیه میشود.
بسیاری از ورزشکاران از این آمپول برای افزایش انرژی استفاده میکنند تا خسته نشوند و بتوانند وزنههای سنگینتری بزنند. یادتان باشد که اگر از این آمپول استفاده کنید و فعالیت نداشته باشید، تأثیر زیادی نداشته و مواد آمپول بهسرعت دفع خواهد شد.
امروزه با توجه به تولید و عرضه انبوه و متنوع انواع مکملهای غذایی به شکل خوراکی، به ندرت نیاز به تزریق آمپولهای ویتامین از جمله نوروبیون است؛ مگر در موارد خاص که شخص دچار اختلال در جذب ویتامینها از راه دستگاه گوارش باشد. ویتامینهای ب، به صورت قرصهای مجزا و یا به شکل ترکیبی که به آن ب کمپلکس گفته میشود در دوزهای مختلف توسط لابراتوارهای گوناگون تولید میشوند.
آمپول نوروبیون نیز حاوی مواد نگهدارنده همچون فلزات سمی مانند آلومینیوم و جیوه است؛ البته تزریق محدود این آمپول با تجویز پزشک مشکلی ایجاد نمیکند، اما نباید به شکل مستمر و بهعنوان برنامه دائم استفاده شود؛ در هر صورت مصرف ویتامینهای ب به شکل مکمل غذایی (خوراکی) بهتر از شکل تزریقی آن است.
کلمات کلیدی: